Ode aan de borsten

Draag jij een beha?

Hoe is dat? Heb je daar wel eens bij stilgestaan, of heb je dat (zoals ik) gewoon gedaan omdat je dit als vanzelfsprekend feit meekreeg in je opvoeding? En het spannend vinden dat je je eerste behaatje krijgt… Voor mij was dat het begin van ‘ik word vrouw, ik hoor erbij’.

En maar groeien, die borsten van me… Tot een maat waar ik niet gelukkig mee was. En ik zie nu: dat was een uitingsvorm van uberhaupt niet gelukkig zijn met m’n lijf. Niet gelukkig zijn met mezelf. Godzijdank is dat nu zo anders, zo getransformeerd… Ik ben dol op m’n lijf, ik geniet ervan, ik eer het.

En dat uit zich ook in mijn relatie met m’n borsten. Ik heb ‘n jaar of 3 geleden regelmatig The Work gedaan m.b.t. mijn borsten (“ze zijn te groot” – is dat waar?). Dat bevrijdde me enorm – ik begon van mijn borsten te houden.

Twee jaar geleden was ik in een vrouwenretraite en ervoer daar het energetische hartscontact met mijn borsten. Keek met ogen vol liefde, respect en bewondering naar de borsten van andere vrouwen. Ik hoorde de ervaringen van vrouwen die geen beha droegen. Sindsdien laat ik mijn borsten vrij.

Ik vind ‘t heerlijk, het beha-loze leven. ‘k Ervaar ook meer contact met m’n borsten. Raak ze dagelijks bewust aan, masseer ze, leg m’n handen eromheen, maak verbinding. Ik kan soms zo geroerd in de badkamer staan met dat zachte gewicht, in elke hand één. Teder. Liefdevol. Heilig. Tranen in m’n ogen.

En ik ervaar geen pijn, al heb ik best grote borsten. Ook niet bij springen, dansen etc. Ik dacht, dat dit pijn zou kunnen doen. Dacht. Het was niet waar. Het hobbelt, het schudt, ik ervaar een sensatie. Is dat pijn? Ik label het niet meer zo.

Ik houd van borsten. Van de mijne, en van die van andere vrouwen. Ze zijn oneindig mooi, wijs, lekker, krachtig, heilig, steeds in beweging, teder…

Hail to the breasts! 

borsten schilderij
Wil je met mij en met andere vrouwen delen over borsten, ze ervaren, je verbinden? Op dinsdagavond 19 mei 2015 organiseer ik vrouwentempel over het thema borsten.
Meer informatie? Zie onder Vrouwencirkel en op Facebook.
Aanmelden? Mail me op kersti@kersticoaching.com.

 

Hier een mooi artikel over het onderwerp beha’s en één over borst-bewustzijn.

En de resultaten van een recent 15-jarig Frans onderzoek: ‘Breasts better off without bras‘.

This entry was posted in Ongecategoriseerd. Bookmark the permalink.

Comments are closed.