HOERA!-momenten: vier je successen

Ik kom binnen met een open deur (best handig overigens, als je je neus heel wilt houden): oh lieve mensen, vier je successen!

 

Het duikt overal op

duim omhoogHet is niet toevallig dat ik op drie terreinen in mijn leven tegelijkertijd dit fenomeen zie opduiken: de successen worden niet als vanzelf gevierd, daar moet speciale aandacht naartoe. In één geval, een conferentie-achtige dag met 100 mensen eind maart, is ‘successen vieren’ zelfs de ondertitel. In diverse individuele trajecten (coaching en lichaamswerk) die ik momenteel heb lopen, is dit een vast onderdeel geworden: deel en vier je successen! En in de total body de-armoring die ik met m’n lief samen deed in januari, werd ons aangereikt: focus op je ‘gains’ (i.p.v. uit te weiden over wat allemaal nog niet werkt en in de narigheid te blijven wentelen).

Waarom doen we dit eigenlijk niet vanzelf?

We hebben aangeleerd dat we groeien van ‘fouten’, dat we ons moeten verbeteren, dat we niet goed genoeg of überhaupt niet genoeg zijn. Dat er, in welk opzicht dan ook, een tekort is (vandaar: verzekeringen, financiële zekerheid, huwelijken sluiten etc.). Dat het verstandig is om je te richten op je ontwikkelpunten – bedrijven en organisaties drijven erop: je sterke punten krijgen doorgaans minder aandacht dan dat wat nog verbeterd kan worden. “We groeien immers van kritiek.”

Let wel: dit zit vaak in het onbewuste, dus ‘t kan goed zijn dat je denkt “nou ik dus echt niet hè, ik ben wèl genoeg en ik heb helemaal geen last van dit soort dingen” terwijl je toch, onbewust, gestuurd blijkt te worden door het jezelf moeten bewijzen.

Ik ook.

Ik kreeg vorige week een enorm compliment van iemand – dat ik heel bijzonder ben, super dapper en liefdevol, en dat er meer van mijn soort mensen op aarde zouden moeten rondlopen.
En wat gebeurde er?
Ik ging bewijzen dat ik inderdaad zo was, door diegene extra aandacht te gaan geven, met speciale aandacht te luisteren en energie te sturen – zelfs toen ik eigenlijk naar bed had moeten gaan.
‘HUH?!’ riep het in mij, toen ik me dit realiseerde. En toen ben ik er maar eens bij gaan zitten (na een nachtje goed slapen 😉 ) – om het compliment te ontvangen, te voelen, te vieren!

Vier tips om je successen te voelen, te delen en te vieren

 1. Bewustworden en erin baden
  Schrijf elke dag aan ‘t eind van de dag op voor jezelf, welke HOERA!-momenten (zoals één van mijn coachees zijn successen treffend noemt) je hebt mogen beleven en baad erin. Lig of zit in het gevoel van HOERA!, laat het je lijf vullen tot al je cellen de HOERA! voelen en meedansen.
 2. Delen
  Praat over je successen met andere mensen. Oeh! “Ik mag mezelf toch niet zo ophemelen, ben ik dan niet egotrippend of arrogant, wat zullen ze wel niet van me denken, je kunt beter bescheiden blijven, je moet je kop niet boven het maaiveld uitsteken want dan kan-ie er ook af gaan, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”… De onbewuste overtuigingen vliegen je om de oren, en dat is alleen nog maar in je eigen hoofd. Doe het eens wél. Kies om te beginnen iemand die veilig genoeg voelt voor je, en zeg er gerust bij dat je ‘t spannend vindt, maar dat het een experiment is voor je. Delen = vermenigvuldigen; ik nodig je uit te ondervinden hoe dat werkt voor jou.
 3. Ontvangen
  Dat is soms nog een hele kunst. Ken je dat, als je ‘n compliment krijgt, dat je eigenlijk niet goed weet hoe te reageren? Neiging om het weg te wimpelen, af te doen, snel verder te praten, jezelf te gaan bewijzen…
  Wat dacht je van ‘dankjewel’ zeggen en even stil zijn? Het compliment opnemen in je hart? Het ontvangen van je eigen grootsheid blijkt nog heel wat lastiger dan ontvangen van je fouten.
 4. Vieren
  Vier je successen, je HOERA!-momenten. Maak het fijn, maak het leuk, maak het magisch en vreugdevol. Het leven is zo bedoeld! One big celebration.
  Hoe ‘vieren’ ‘t beste kan, is voor iedereen verschillend. Verzin je eigen manieren, groot en klein. Het kan gaan van een warme glimlach naar jezelf in de spiegel, tot een warm dagje sauna. Van het zetten van een speciaal kopje thee voor jezelf, tot het zetten van een tattoo omdat je (na jarenlange zelf-afwijzing) nu van je eigen lijf bent gaan houden.

Ik ben benieuwd hoe jij dit doet; wil je jouw tips en ervaringen delen?

Happy celebrating, lieve mensen!12769543_1002206853185793_1165038083_n

This entry was posted in Ongecategoriseerd. Bookmark the permalink.

Comments are closed.